JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Hovrätten bestämmer påföljden för Rosenlundsmordet till fängelse 16 år

[2015-11-13] Göta hovrätt

Tingsrätten dömde i september 2015 den åtalade mannen för mord till livstids fängelse. Hovrätten har idag fastställt att mannen ska dömas för mord. Till skillnad från tingsrätten har hovrätten dock kommit fram till att påföljden inte ska bestämmas till livstid, utan att mannen i stället ska få ett tidsbestämt straff på 16 års fängelse.

Det var i maj 2015 som mannen med kniv dödade en kvinna i sin lägenhet i bostadsområdet Rosenlund i Jönköping. Vid tingsrätten dömdes han för mord och påföljden bestämdes till livstids fängelse.

I hovrätten har mannen, som har bytt namn sedan tingsrättsförhandlingen, yrkat att han ska dömas för dråp i stället för mord och att han ska dömas till ett tidsbestämt straff.

Hovrätten har kommit fram till att det inte finns några förmildrande omständigheter och att mannen därför ska dömas för mord. Påföljden för mord ska bestämmas till ett tidsbestämt fängelsestraff, om inte omständigheterna är försvårande. I så fall ska påföljden bestämmas till livstids fängelse. I det här fallet har det varit fråga om ett ganska kortvarigt men våldsamt angrepp med kniv från mannens sida. Kvinnan har avlidit inom några minuter från det att hon tillfogats det dödande knivhugget i hjärtat.

        Mord är det allvarligaste brottet mot liv och hälsa och präglas alltid av hänsynslöshet. Hovrätten har kommit fram till att omständigheterna i det här fallet inte framstår som mer försvårande än vad som följer av brottstypen i sig, och därför ska mannen dömas till ett tidsbestämt straff, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt.

Straffets längd har bestämts till 16 års fängelse.

 

Senast ändrad: 2015-11-13

För mer information kontakta:

Linda Hallstedt
Lagman
036-15 69 85 linda.hallstedt@dom.se

Daniel Holmberg
Hovrättsråd
036-15 69 92 daniel.holmberg@dom.se

Målnummer:

B 2582-15