JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Hovrätten har dömt i ett stort mål om mord och grovt organiserande av människosmugg-ling m.m.

[2016-02-29] Göta hovrätt

En man döms även av hovrätten för mord i Västervik och annan brottslighet till fängelse på livstid och utvisning med förbud att återvända hit. På motsvarande sätt som vid tingsrätten frikänns en annan man helt. En kvinna döms av hovrätten för grovt organiserande av människosmuggling till villkorlig dom med samhällstjänst.

Mordoffret sköts ihjäl med en pistol. Åklagaren påstod att två män hade utfört mordet tillsammans. Båda männen förnekade att de hade deltagit i mordet. Det saknades direkt bevisning, exempelvis fingeravtryck eller blodspår, som knöt männen vid mordet. Omständigheterna kring mordet var dock så besvärande för en av dem att det räcker för att döma honom för mord.

Mannen som döms för mord hade bl.a. endast någon dag före dödsskjutningen köpt den pistol som användes och telefonsamtal visar att han befann sig i närheten av offret när det sköts till döds. Det är besvärande för mannen som frikänns att han efter mordet sade till en annan person att han hade varit delaktig i det. Den övriga bevisningen visar dock inte att hans uppgift var riktig och han frikänns.

Mordoffrets dödsbo och offrets anhöriga (vuxna syskon) ville ha skadestånd av männen. Det blev dock inte bevisat att de anhöriga stod offret särskilt nära i skadeståndslagens mening eller att dödsboet hade haft påstådda kostnader. Något skadestånd i anledning av mordet döms inte ut.

Den morddömde mannen döms även för grovt organiserande av människosmuggling. Han begick detta brott tillsammans med en kvinna. Det var främst personer från Syrien som smugglades hit via flyg från Turkiet. Även om kvinnan hade en underordnad roll jämfört med mannen döms också hon för grovt organiserande av människosmuggling. Vidare ska både mannen och kvinnan betala tillbaka vinsten av smugglingen till staten.

Slutligen döms den morddömde mannen också för grovt vapenbrott, våldtäkt och misshandel i två fall. Offret för våldtäkten och en av misshandlarna hade kommit hit på grund av mannens och kvinnans smugglingsbrott. Mannen döms att betala skadestånd till offret för våldtäkten och den ena misshandeln.

Senast ändrad: 2016-02-29

För mer information kontakta:

Björn Karlsson
Hovrättsråd
036-156526

Henrik Jonsson
Hovrättsråd
036-156529

Målnummer:

B 3119-15